Gassikkerhed redder liv
Gassikkerhed ved hjælp af gasdetektering og gasanalyse er en teknisk niche, som er med til at skabe den nødvendige sikkerhed. Denne viden kan i sidste ende redde menneskeliv. Jacob Kloster Callesen er salgsingeniør hos Gasdetect.
Gassikkerhed hvad er det? Hvordan kommer man til at arbejde med dette? Her er hvordan en HTX studerende fra Esbjerg Teknisk Gymnasium, som værnepligtig hos Søvernet, endte som salgsingenør hos GasDetect.
»Jeg ville have en teknisk uddannelse, men den skulle være tilpas udfordrende og ikke mindst have udviklingsmuligheder. Da jeg aftjente min værnepligt i søværnet, dukkede maskinmesteruddannelsen op som et oplagt valg i forhold til de ønsker, jeg havde,« fortæller han.
Under sin værnepligt fik Jacob afprøvet sine tekniske færdigheder i praksis til søs.
»Jeg kom i maskinen, og den oplevelse afskrækkede mig bestemt ikke – tværtimod. Et skib er jo nærmest en selvstændig fabrik med alle slags tekniske anlæg, og det var en stor udfordring, som bekræftede, at jeg skulle maskinmestervejen,« fortæller Jacob Kloster Callesen videre.
Efterfølgende søgte han ind som aspirant hos Mærsk, og den plads sikrede ham også en studieplads på SIMAC i Svendborg. Undervejs i uddannelsen var han ude at sejle et par gange med container- og tankskibe og fandt på den måde ud af, at han ikke skulle sejle langfart.
»Arbejdet om bord var spændende nok. Men jeg oplevede blandt andet en kollega om bord, der ikke som planlagt kunne komme hjem til sin søns bryllup, fordi der skete ændringer i sejlplanen. Jeg blev ikke afskrækket fra at sejle som sådan, men det blev klart for mig, at jeg ikke skulle på langfart som maskinmester,« fortæller Jacob.
På udkig efter nicheområde
Ellers levede maskinmesteruddannelsen fuldstændig op til hans forventninger – og mere til.
»Jeg kunne godt lide den måde, at teori og praktik supplerede hinanden. Jeg var også glad for ledelsesfagene. Teknisk var det særligt miljøteknik og processer på biogasanlæg og renseanlæg, som var spændende. Jeg holdte dog fast i planen om at begynde mit arbejdsliv med at sejle,« siger han.
Efter at have afsluttet maskinmesteruddannelsen i 2019 fik han job hos Esvagt.
»Esvagt har fire ugers udmønstringer med fire uger hjemme. Det var en god arbejdsplads, men jeg måtte efter tre udmønstringer konstatere, at jeg ikke kunne få jobbet til at passe med mit privatliv. Jeg synes, der var for meget, jeg måtte sige nej tak til, når man var væk en måned ad gangen,« siger Jacob.
Han sagde op hos Esvagt uden at have et nyt job.
»Jeg vidste ikke præcis, hvad jeg skulle til at lave, men jeg havde et ønske om at finde en niche, hvor jeg kunne fordybe mig og blive dygtigere. Jeg søgte flere jobs, som havde det til fælles, at der så ud til at være mulighed for at arbejde med et nicheområde, man kunne fordybe sig i. Undervejs i jobsøgningen faldt jeg over en annonce fra Gasdetect. Jobbet, der blev beskrevet her, levede godt op til mit ønske om specialisering,« siger Jacob Kloster Callesen.
Han søgte jobbet, og efter et par samtaler fik han tilbudt stillingen som salgsingeniør. Nu begynde rejsen, med at specialisere sig inden for gassikkerhed.
Stejl læringskurve
Maskinmesteruddannelsen giver et bredt teknisk fundament, som er et godt udgangspunkt for specialisering.
»Jeg oplever uddannelsens bredde som en kæmpe fordel under selve uddannelsen. Man kommer vidt omkring i den tekniske verden. Omvendt er ulempen ved den store bredde, at man ikke bliver rigtig god til noget specifikt. Man kan sige, at uddannelsen klæder dig godt på til at blive rigtig god til dét, man fordyber sig i. For mit vedkommende er det nu blevet gasdetektering og gasanalyse, « siger Jacob.
Gasdetektering og gassikkerhed er et nicheområde på flere måder. Der er få firmaer i Danmark, der arbejder relativt få mennesker i branchen og ganske få maskinmestre.
»Jeg kom til jobbet med en smule viden om håndholdte gasdetektorer på skibe, som anvendes i lukkede rum. Man ikke specielt meget om gassikkerhed, gasdetektering og gasanalyse på maskinmesteruddannelsen. Jeg vidste lidt om, at man skulle tage højde for forskellige typer gasser, som kunne være giftige eller eksplosive, foruden kvælningsgasser, hvor ilten er fortrængt. Vi har også lært lidt om biogasproduktion. Men nu skulle jeg til at være salgsingeniør og rådgive kunder om gasdetektering. Det har krævet en meget stejl læringskurve,« fortæller Jacob.
Fokus på kundernes behov
Der var i øvrigt en anden hurdle i jobbet – at blive sælger.
»Jeg er ikke typen, der sparker døre ind hos kunderne som sælger. Derfor havde jeg egentlig bildt mig selv ind, at jeg ikke skulle have et sælgerjob. Men det har jeg så fået modbevist hos Gasdetect. Det er så heller ikke et traditionelt sælgerjob, jeg har fået,« siger Jacob.
Opgaverne er fordelt således, at hans salgschef Mads Lysdal Hansen er den opsøgende sælger, som besøger nye kunder, mens Jacob i højere grad rådgiver eksisterende kunder og yder support til de kørende teknikere omkring produkter og andre spørgsmål til gassikkerhed.
»I mit job handler det ikke så meget om direkte salg. Det handler om at have fokus på kundernes behov og ikke kun at sælge løsninger ind hele tiden. Herudover projekterer jeg nye løsninger, som kan være mere eller mindre detaljerede, ud fra kundernes ønsker og behov. Vi ser os mere som konsulenter og rådgivere, som hertil kan tilbyde kunden at købe en løsning hos os,« siger han.
For Jacob har der været et kæmpe pensum at tilegne sig i jobbet hos Gasdetect.
»Med maskinmesteruddannelsen har man et godt udgangspunkt for at tilegne sig ny viden, og meget af mit nye pensum omhandler fysik, kemi og teknik. Jeg skal kunne sætte mig i kundernes sted og forstå deres processer, for eksempel på et biogasanlæg eller et renseanlæg. Det hjælper uddannelsen mig med,« siger han.
AGA-certificering
Som led i oplæringen er han blevet sendt på kurser hos Gasdetects leverandører i blandt andet England og Frankrig for at blive undervist i deres produkter. Herudover er han blevet faglig ansvarlig for el hos Gasdetect. Og det næste skridt er, at han bliver personcertificeret i AGA – Automatiske Gas Anlæg.
»For at kunne blive myndighedsgodkendt til at projektere, færdigmelde og servicere automatiske gasanlæg, skal vi have en AGA-certificeret medarbejder i virksomheden. I dag er min chef Søren Torsbjerg Møller virksomhedens personcertificerede, men efter ønske om redundans i virksomheden, bliver jeg det nu også på baggrund af en række kurser samt den erfaring, jeg har tilegnet mig her hos Gasdetect. Så jeg har alt i alt oplevet en kæmpe opgradering af mine kvalifikationer på meget kort tid,« siger Jacob, som netop har rundet det første år i jobbet hos Gasdetect.
AGA-certificeringen er blandt andet nødvendigt, når der skal installeres gasdetekteringsanlæg, der sender alarmsignaler til brandmyndigheder ved gaslækage.
»De fleste gasanlæg alarmerer internt, men nogle steder er der krav om alarm til det lokale beredskab, og til de anlæg skal man have både kompetencer og certificeringer på plads,« siger Jacob.
Han er stadig ved at lære sin nye niche inden for gassikkerhed at kende, men er blevet godt klædt på af dygtige kolleger og et tæt samarbejde med salgschef Mads Lysdal Hansen.
»Gasdetect sparer ikke på noget, når det gælder om at opkvalificere sine medarbejdere. Hvis der er brug for et kursus, for eksempel i ATEX, så bliver vi sendt afsted,« siger han videre.
Langvarige partnerskaber
Hans arbejdsdag byder som regel på telefonrådgivning af kunder, besvarelse af spørgsmål, aftaler om service og salg af løsninger.
»Når telefonen ikke ringer, sidder jeg typisk og laver dokumentation og installationsdiagrammer til nye anlæg. Med en el-installatør-reksamen fra uddannelsen er jeg et led i den service, vi yder kunderne samt den installatør, som er hyret ind til at montere og installere det indkøbte gasalarmeringsanlæg. Her er det vigtigt, at den medsendte dokumentation er korrekt og tilstrækkelig. Der er lidt blæksprutte i jobbet, man går meget fra en slags opgave til en anden, og kunderne bestemmer meget, hvordan dagen kommer til at se ud,« fortæller Jacob.
Nogle dage kører han ud til kunder – særligt biogasanlæg og renseanlæg.
»Jeg er blevet specialist på den type proceskunder. Her skal man sætte sig ind i deres specifikke processer for at kunne rådgive om valg af komponenter. På biogasanlæg handler det om gasdetektering for at beskytte medarbejdere ved eventuelle gaslækager, men derudover leverer vi udstyr til gasanalyse for at sikre gaskvaliteten og dens bestanddele af metan, CO2, svovlbrinte og ilt,« fortæller han.
»Vi prøver at skabe partnerskaber med kunderne til gavn for begge parter. De får rådgivning og kan bruge os som support og sparringspartnere, og vi laver skitser til nye anlæg, uden at det forpligter dem til et køb. Omvendt får vi nogle langvarige kunderelationer, og vi bliver måske også anbefalet til nye kunder,« siger Jacob.
Viden om gassikkerhed redder liv
Han bruger stadig maskinmesteruddannelsen i sit job, men måske mere ubevidst som en generel forståelse af teknik og processer.
»Som maskinmestre har vi typisk både en helhedsforståelse af processer og en ansvarlighed i vores tilgang til at løse opgaver. Gasdetect har et motto ”Vi redder liv med viden”, og det skal man forstå helt bogstaveligt. Vi havde for nylig en kunde, som ringede til vores vagttelefon, der er åbent 24/7. Kunden ringede, fordi gasalarmen var gået i gang, men han var i tvivl om, hvad han skulle gøre, og hvor alvorligt problemet var. Det viste sig, at de havde et rum fyldt med eksplosiv gas, og at kunden med det samme skulle forlade rummet, få lukket for gastilførslen og få luftet ud. Hvis ikke de havde haft gasdetektering, kunne det være gået rigtigt galt. Ofte er gasser lugtfri, så man har brug for det rigtige udstyr til at afværge farlige situationer. Vi ser det også i landbruget på gylleanlæg, hvor det hurtigt kan gå galt på grund af svovlbrinteforgiftninger, hvor medarbejderne falder besvimede om. Uden alarmer er der stor risiko for ulykker af den slags,« siger han.
Han opfordrer andre maskinmestre til at overveje gasdetekteringsbranchen.
»Man bliver udfordret hver dag, men man får også meget igen, fordi man arbejder med sikkerhed. Nu bruger jeg min uddannelse til at arbejde med løsninger, der redder liv, og det giver meget mening for mig. På den måde bliver jobbet meget motiverende,« siger Jacob.
Om GasDetect
- Gasdetect leverer gasalarmer og gasdetektorer til industrien, landbrug, biogasanlæg, renseanlæg med videre.
- Gasdetect står for projektering, konfigurering og vedligehold/service.
- Gasdetect er certificeret til installation af AGA – Automatiske Gas Anlæg.
- Gasdetect tilhører en gruppe af instrumenteringsleverandører, hvor de andre er Aquasense og Instrutech, som alle ejes og drives af Søren Torsbjerg Møller.
- GasDetect lever og ånder for gassikkerhed, og for at rådgive kunderne efter kundes unikke situation!
Af Joel Goodstein – Foto Lars Møller