Bump-test af gasdetektorer
En bump-test af en bærbar gasdetektor skal altid udføres før anvendelse for at bekræfte funktionaliteten af sensor(er) og alarmer. Testen udføres ved kortvarigt at udsætte gasdetektoreren for en kendt koncentration af den/de gasser den anvendes til og skal bekræfte, at den reagerer korrekt. Dette er nødvendigt, når man tager i betragtning, at outputtet af en typisk gassensor i ren luft, er nul. Det er det samme som outputtet fra en ikke-fungerende sensor eller et tilstoppet filter.
Analyse af Bump-test fejldata
Amerikanske Industrial Scientific, som i Danmark repræsenteres af GasDetect, indsamler løbende data fra bærbare gasdetektorer, som anvendes i felten. Indsamlede data inkluderer kalibrering og bump-test registreringer, gasaflæsninger og alarmer. Alt i alt indeholder databasen 4,7 millioner bump-test resultater.
Disse data er blevet hentet fra mere end 27.000 Gasdetektorer fordelt over hele kloden. Analyse af disse data har afsløret, at hyppighed af bump-test fejl i instrumenter testet på daglig basis er ca. 0,3%. En sådan fejlfrekvens synes at være gængs. Men rent praktisk betyder det, at 3 gasdetektorer ud af hver 1.000 ikke vil give korrekt respons på den gas, på en given dag. Tallene viser også at hvis man øger bump-test intervallet til 20 dage, bliver det forventede fejlfrekvens fordoblet.
Hvornår findes fejl?
Afspejler hyppigheden af fejl en dårlig kvalitet og pålideligheden af produktet? Oftest kan fejl ikke tilskrives selve gasdetektoreren eller gas sensorerne. Fejl opstår typisk som følge af de omgivelser, som instrumenterne bruges i og ved den måde, de bruges på. Bærbare gasdetektorer anvendes i vid udstrækning under hårde betingelser. De bliver tabt fra højt beliggende steder og udsat for ekstreme chokpåvirkninger. De udsættes for ekstreme temperaturer og fugtighed, for støv, vand og mudder. Følsomme sensorer og elektronik kan som følge heraf tage varig skade. Følermembraner og -åbninger kan blive blokeret af snavs som forhindre gasser i atmosfæren i at nå sensorerne. Skader på instrumenterne er i sådanne tilfælde ikke altid synlige og viser sig først, når der opdages en fejl under udførelse af en bump-test.
En gasdetektor bør altid Bump-testes før anvendelse
Bærbare gasdetektorer er præcis elektroniske instrumenter, som spiller en kritisk rolle i beskyttelsen af medarbejdere og anlæg. Deres evne til at gøre deres arbejde ordentligt er ikke altid åbenbart synlig. Hver eneste dag vil 1 ud af 2500 utestede gasdetektorer undlade at give en alarm ved en farlig gaskoncentration. Den daglige bump-test er den eneste måde, hvorpå man kan teste for sådanne fejl, før de sker.
Automatisering af Bump-test
Mange virksomheder og organisationer finder det besværligt at bump-teste gasdetektorerne så ofte. De ønsker måske ydermere at få disse test udført ensartet og uden operatørfejl. Kalibreringsstationer og dockingsystemer har gjort disse udfordringer let overkommelige. De sparer også den tid, det ville tage for en operatør at udføre dette manuelt.
En anden mulighed, som har fået medvind i de senere år er ”gasdetektion som en service”, – i form af en mulighed for at lease en sådan løsning, som kombinerer disse automatiserede funktioner, med en løbende udskiftning af fejlbehæftet udstyr. Via udstyrets forbindelse til internettet og den medfølgende software præsenteres relevante trends og data tilhørende den enkelte gasdetektor. Det omfattende både alarmer og hvad den/de er blevet udsat for samt anvendelsestidspunkter. På den måde har de sikkerhedsansvarlige ligeledes de redskaber og data som de behøver for at kunne adressere evt. udfordringer, så de sammen med brugerne kan iværksætte korrigerende handlinger, og derved minimere risikoen for, at farlige situationer opstår.